Lucky cat

Lucky cat

Lucky cat 

Ofwel Maneki neko, wat wuivende kat betekent is een bekend en zeer populair geluksbrenger in Japan en China. De gelukskat komt van oorsprong uit Japan, maar werd door de Chinezen "geadopteerd". Er zijn verschillende verhalen over de betekenis van de lucky cat. Een van deze verhalen is de volgende. Het verhaal gaat dat in de 12 eeuw een arme man die bij een tempel woonde een zwerfkat opving. Deze kat zou sinds dien altijd bij deze tempel hebben verbleven. Op een dag tijdens een storm zou de kat een rijke edelman hebben gered. Door te wuiven met zijn poot wenkte hij de edelman, die hierdoor niet ging schuilen onder een boom, maar bij de kat. De boom zou niet veel later door de bliksem worden getroffen. Vanaf die tijd staat de kat symbool voor geluk.

 

Maneki neko in deze tijd 

De lucky cat wordt tegenwoordig op allerlei manieren en op en in producten vormgegeven. Van heel klein (gelukspoppetjes, sleutelhanger) zodat je ze bij je kunt dragen tot heel grote beelden. In China en Japan kom je de lucky cat dan ook overal tegen. In winkels en etalages, en in het straatbeeld, in spelletjes en tekenfilms eigenlijk overal. Ze worden uitgevoerd in papier, plastic, hout en vele andere materialen. En waar ze in vroeger tijden alleen in Japan werden gemaakt komen tegenwoordig bijna alle lucky cat uit China. 

Nog een legende 

Wat u misschien al is opgevallen, de gelukskat draagt meestal iets om zijn nek. Een halsband, belletjes of een soort halsdoek. Het verhaal hier achter is dat de katten leefden bij de allerrijkste, omdat zij hen geluk zouden brengen. Deze edelen wilden "hun" katten graag in de gaten houden hiervoor gaven zij de katten rijk versierde halsbanden met belletjes zodat zij altijd wisten waar de lucky cat zich bevond.

Hulp nodig?

Bel of stuur ons een bericht via WhatsApp op nummer 06-42337313
mailen kan natuurlijk ook info@gelukspoppetjes.nl